top of page
Skribentens bildPer Clingweld

Gotlänningen Emma visar vägen – så kommer du igång med Kattalo i klassrummet

Emma Widegren brinner för att väcka elevers nyfikenhet och glädje inför språket. Som lågstadielärare på Gotland har hon hittat ett digitalt verktyg som gör det enklare än någonsin - Kattalo. Med appen skapar Emma engagerande läraktiviteter som utvecklar elevernas kreativitet och skrivlust.


Vi på Kattalo är nyfikna på hur våra användare jobbar med appen i praktiken. Därför har vi träffat Emma för att höra hennes konkreta exempel, insikter och råd. Häng med när denna eldsjäl delar med sig av sin passion för språkutveckling och digitala verktyg!


En dröm som blev sann

Emmas drivkraft är tydlig - hon vill göra skillnad för varje elev. Redan som 7-åring visste hon att läraryrket var hennes kall i livet. Efter 15 år i klassrummet har hon inte ångrat sitt yrkesval en sekund.


"Det finns inget mer fantastiskt än att få följa barnens resa i lärandet och se dem växa. Att vara en del av de magiska ögonblicken när polletten trillar ner är en ynnest!" säger Emma med värme i rösten.

Vid sidan av undervisningen är Emma en passionerad skribent. Hon har bland annat skrivit läromedel för Natur & Kultur och driver den digitala plattformen Skolmagi där lärare kan dela pedagogiskt material. Ett viktigt syfte är att lyfta fram lekfullheten och kreativiteten i läraryrket.


Lärarglädje och gemenskap

På fritiden njuter Emma av livet på Gotland tillsammans med sin stora familj. I det gamla kalkstenshuset på landet bor Emma med make och fyra gemensamma barn samt ett extrabarn. I ett hus på över hundra år och med en stor trädgård till finns det alltid projekt som väntar.


Det är samma känsla av gemenskap Emma vill skapa i klassrummet. Tillsammans med en kollega undervisar hon en årskurs 2 med 36 elever. Genom att dela in dem i mindre grupper kan de möta olika behov och nå ut till var och en.


Ett språkutvecklande arbetssätt genomsyrar lektionerna. Allt kretsar kring att eleverna ska få uttrycka sig, leka med ord och hitta glädjen i kommunikation. Kattalo blir här ett kraftfullt verktyg.


Från Dalarna till klassrummet

Men hur började då resan med Kattalo? Jo, på en konferens i Rättvik för ett drygt halvår sedan. När Emma hörde talas om Kattalo blev hon väldigt nyfiken och anade direkt att det skulle kunna vara en viktig pusselbit i arbetet med att utveckla elevernas skrivande.


"Jag fastnade direkt för det genomtänkta upplägget. Efter några veckors testande med mina elever var jag övertygad - Kattalo skulle revolutionera vår skrivundervisning!" berättar Emma.

Vägen till att faktiskt börja använda licensen hon vann på en tävling på Instagram var inte helt spikrak. Det krävdes en del interna diskussioner och att övertyga IT-avdelningen. Men Emmas driv och tålamod lönade sig. Snart skrev eleverna för fullt med hjälp av appen - och utvecklingen gick snabbt.


En verktygslåda för lärare

Så hur gör man då rent konkret för att implementera Kattalo? Här är Emmas 5 bästa tips för den som vill komma igång:

  1. Arbeta med stödstrukturer. Hjälp eleverna planera sin text innan de börjar skriva. Använd till exempel en fyr- eller sexfältare, eller sätt upp post it-lappar på tavlan.

  2. Variera texttyper. I Kattalo kan ni skriva allt från fakta och instruktioner till sagor och poesi. Prova er fram tillsammans!

  3. Jobba cirkulärt. Skriv utkast, ge feedback, skriv igen. I appen är det busenkelt att spara versioner och se progressionen.

  4. Kommunicera digitalt. Emmas elever älskar att skicka meddelanden till varandra och läraren.

  5. Skriv för en mottagare. Formulera brev eller texter till någon utanför klassrummet. Motivationen ökar när orden får ett syfte.


Från rymdfärder till kärleksdikter

Ett konkret exempel på ett lyckat skrivprojekt är när klassen jobbade med rymden. Eleverna läste först faktatexter med sin lärkompis, samlade nyckelord och fyllde i en åttafältare innan de påbörjade skrivandet utifrån sin planering.


Ett annat uppskattat tema var att mejla brev till en författare vars bok de läst tillsammans. Att få personlig respons gav en kick som eldade på lusten att jobba vidare.


"Kattalo har verkligen öppnat upp för nya kreativa möjligheter. En gång när jag var sjuk fick jag ett fint brev från några elever där de skrev hur mycket de saknade mig och hur alla längtade efter att jag skulle komma tillbaka. Att kunna kommunicera så i appen ger nya dimensioner!" säger Emma med ett leende.

Glädjen i att knäcka koden

För Emmas elever har Kattalo inneburit många aha-upplevelser på deras resa i skriftspråket:

"De har blivit väldigt nyfikna på texters form och lägger längre tid på att utveckla sina texter. Jag hör ofta utrop som 'Ska det verkligen vara dubbelteckning här?!'. Reflektioner som visar att de ser mönster och system."


Lektionsupplägg att inspireras av

Sugen på att testa Emmas kreativa idéer? Här får du två konkreta lektionsupplägg att använda fritt.


Tema rymden:
  • Läs faktatexter om en planet tillsammans

  • Plocka ut 5-8 viktiga nyckelord. Skriv dem på tavlan, en tankekarta, miniwhiteboard, sexfältare eller liknande

  • Låt eleverna formulera egna meningar med orden som stöd

  • Ge respons och låt dem utveckla texterna i Kattalo

Använda gärna Fröken Jossans nedladdningsbara Tema Rymden-material på Skolmagi så slipper du skapa allt från grunden själv.


Brev till en författare:
  • Ta kontakt i förväg och fråga om de har möjlighet att läsa, och om de har möjlighet att svara. Det är ju ett stort arbete och är inget man kan förvänta sig, däremot kan man ställa frågan och hoppas på ett positivt svar.

  • Välj en aktuell bok ni läst tillsammans

  • Diskutera hur ett brev är uppbyggt med hälsningsfras, innehåll och avslut

  • Skriv brev till författaren i Kattalo utifrån en mall

  • Skicka breven digitalt för smidighets skull, t.ex. genom att skriva ut som PDF från Kattalo


Våga vara en språklig förebild

Kärnan i Emmas undervisning är att väcka elevernas nyfikenhet på språket. Nyckeln är ofta att våga vara en lekfull förebild själv:


"Barn gör inte som vi säger, utan som vi gör. Därför är det så viktigt att vi vuxna omkring dem använder ett rikt språk, leker med ord och har kul när vi läser och skriver ihop!"

I Emmas klassrum har Kattalo blivit en självklar del i detta lustfyllda lärande. Med appen som utgångspunkt skapas en kreativ skrivmiljö där varje elev kan växa och blomstra i sin kommunikation. Och glädjen när polletten trillar ner går inte att ta miste på!


Vilket av Emmas tips kommer du börja med i ditt klassrum? Dela gärna dina egna erfarenheter - tillsammans sprider vi skrivglädje och inspirerar varandra till en språkutvecklande undervisning.


Har du frågor eller funderingar om hur just du kan använda Kattalo? Hör av dig till oss - vi finns här för dig och dina elever!


117 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page