top of page
  • Skribentens bildPer Clingweld

Matilda Gäfvert: "I Kattalo blomstrar mina elevers läs- och skrivglädje"

Matilda Gäfvert brinner för att ge varje elev en bra start i språkutvecklingen. Som lågstadielärare och lärarutbildare har hon ett särskilt hjärta för de som kämpar med läsning och skrivning. Nyckeln till framgång? Kreativitet, samarbete - och appar som Kattalo! 


Vi på Kattalo är nyfikna på hur lärare använder vårt digitala läromedel. Häng med när Matilda öppnar upp och delar med sig av sina bästa knep och insikter!


Med känsla för barns behov

Matilda går verkligen in i lärarrollen med hela sitt jag. Med värme, empati och ett ständigt intresse för varje individ möter hon elevernas behov: 


"Jag vill att alla barn ska få känna glädjen i att utvecklas. Att lära sig läsa och skriva är en fantastisk resa som jag har förmånen att följa på nära håll. Varje dag är ett nytt äventyr tillsammans med mina elever!"


Utanför klassrummet hittar vi Matilda på lärarutbildningen vid Linnéuniversitetet. Där delar hon med sig av sitt digitala kunnande till morgondagens kollegor - allt för att rusta dem inför framtidens utmaningar.  


En dörr öppnas

Mötet med Kattalo blev kärlek vid första klicket. I appens värld såg Matilda oändliga möjligheter att låta varje elev växa utifrån sina förutsättningar:


"Plötsligt kunde alla jobba på sin nivå samtidigt. De som behövde träna mer grundläggande saker fick göra det medan andra skrev långa berättelser. En dröm för en lärare som vill individanpassa!"


Men hur gör man då, rent konkret, för att väcka skrivlusten med Kattalo? Varsågod, här kommer Matildas tre favoritknep!


  1. Samarbeta mera. Två huvuden tänker bättre än ett. Låt eleverna skapa sagor ihop så får de uppleva kraften i att bolla idéer. Magiskt för fantasin!

  2. Fira framstegen. Skriv ut barnens alster och läs högt i klassen. Häng upp berättelserna på väggen så alla kan njuta av varandras kreationer. Succé och stolthet garanterat!

  3. Utnyttja tekniken. Med talsyntes får varje elev direkt respons på sitt skrivande. Att höra sin egen text är en enorm boost för de som kämpar. Så härligt att se dem växa!


Kattalo har blivit en riktig följeslagare i Matildas vardag. Appen spar tid, förenklar administrationen och ger henne mer utrymme att fokusera på elevernas lärande.


"Jag behöver inte krångla med att koppla lärplattor till skrivaren. I ett knapptryck skriver jag enkelt ut barnens berättelser. Sådana småsaker gör underverk i lärarlivet!"



Matilda brinner för att sprida sina digitala kunskaper. Därför klev hon in i rollen som Kattalo-ambassadör för att inspirera mer försiktiga kollegor:


"Jag ville så gärna att fler skulle få uppleva fördelarna med appen. Vissa är lite rädda för nya verktyg, men när jag visade hur enkelt det var blev många nyfikna. Nu har vi en liten Kattalo-rörelse på skolan!"

När polletten trillar ner

Visst stöter man på motgångar ibland, men när det lossnar för ett barn som kämpat är allt värt det. Matilda minns särskilt en elev som slet med läsningen men plötsligt gjorde stora framsteg:



Om det var Kattalo eller något annat som gjorde susen vet jag inte - men wow vilken glädje när hon knäckte koden! Sådana ögonblick är guld värda för en lärare.

Nästa steg för Matilda blir att fördjupa språkarbetet utifrån elevernas egna texter. Att tillsammans utforska meningar, diskutera ändringar och växa som skribenter. Hon ser fram emot att fortsätta utvecklas med sina nyfikna elever! 


Dags att kickstarta skrivglädjen?

Sugna på att testa Matildas kreativa knep i ert klassrum? Här kommer tre konkreta tips på vägen:


  1. Var förberedd. Skriv ut och plasta in QR-koder för smidig inloggning. Elever älskar när det går snabbt!  

  2. Släpp loss kreativiteten. Låt barnen skriva på sin nivå utan prestationskrav. Uppmuntra, inspirera och njut av deras skaparglädje! 

  3. Tänk inkludering. Ordna hörlurar till de som behöver lugn och ro. Alla mår bra av egen tid med appen ibland.


Matildas råd är att lita på processen. Låt Kattalo bli en lekfull del av lärandet så växer eleverna som läsare och skribenter:


Var inte rädd för att eleverna ska göra fel. Fokusera på glädjen och låt dem uttrycka sig fritt. Kattalo är ett tryggt rum där alla kan lyckas i sin egen takt. Vilken gåva att få vara med på den resan!

Redo att släppa loss skrivlusten med digitala verktyg? Utforska Kattalo gratis i 60 dagar och upptäck magin bakom individanpassat lärande. Era elever kommer att älska det!

191 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


התגובות הושבתו לפוסט הזה.
bottom of page