top of page
Skribentens bildPer Clingweld

Professor Uggla skapar engagerande stunder med Kattalo

Att se barn utveckla sin läsglädje och skrivförmåga är en av de största belöningarna med läraryrket. Det vet Louise Halvander, som brunnit för uppdraget i över 20 år. Med digitala verktyg som Kattalo hittar hon ständigt nya sätt att möta varje elevs behov. 


Vi på Kattalo är nyfikna på hur appen används ute i klassrummen. I vår intervjuserie låter vi därför lärare själva berätta och dela med sig av sina erfarenheter. Häng med när Louise ger konkreta tips på roliga lektionsupplägg!


En engagerande lärare med matematik på schemat

Louise Halvander, mera känd som Professor Uggla, är lärare i Skänninge utanför Mjölby. Med 20 års erfarenhet i bagaget brinner hon för att väcka elevers nyfikenhet och lust att lära.


"Min drivkraft är att skapa stolta elever. Jag vill att de ska känna glädjen i att utvecklas och att vi gör det tillsammans. Nyckeln är engagemang - både mitt eget och elevernas", säger Louise.

Vid sidan av klassrumsundervisningen driver Louise utvecklingsprojekt kring matematikundervisning. På Instagramkontot @professoruggla_rikmatematik visar hon upp kreativa sätt att arbeta med läromedlet "Rik matematik".


"Jag vill synliggöra lärandet för både elever och föräldrar. Instagram är ett kul sätt att dela vår vardag och inspirera andra lärare".


Kattalo väcker skriv- och läslusten

Det var i höstas som Louise först fick upp ögonen för Kattalo. Direkt kände hon att den digitala läs- och skrivplattformen skulle passa perfekt i hennes förskoleklass.


"Jag fastnade för det genomtänkta upplägget med fokus på språkljud och min kollega Malin var på direkt. Efter några veckor med appen var vi lärare övertygade - Kattalo revolutionerar vår undervisning!"


Entusiasmen smittade snabbt av sig på de 28 sexåringarna:


"Vi introducerade Kattalo som en ny kompis till Professor Uggla, klassens läromaskot. Barnen blev direkt nyfikna och ivriga över att få logga in och utforska alfabetet på ett nytt sätt", berättar Louise.

Lärarens bästa knep - så maxar du nyttan

Så hur gör man då rent konkret för att skapa givande lektioner med Kattalo? Här är Louise tre favoritknep: 


  1. Dela in i mindre grupper till en början, när eleverna är igång fungerar helklass mycket bra.    Vid vissa tillfällen kör vi i grupper med färre elever för att titta extra på elevens arbete och peppa dem till att ljuda högt och beskriva vad de gör. Ibland låter vi  en grupp jobba i Kattalo medan läraren har genomgång med en annan blir det mer effektivt för alla.

  2. Använd resultaten formativt. Med verktyg för uppföljning ser Louise exakt vad varje elev behöver träna mer på. Kanske ska någon backa ett steg och repetera ett visst moment lite till?

  3. Koppla till aktiviteter "offline", det är viktigt för eleven att de möter kunskaperna på flera olika sätt genom att förstärka och repetera. Louise låter ofta Kattalo bli en startpunkt för samtal och övningar i helklass. "Kommer ni ihåg bilden ni skrev om i appen? Nu gör vi samma sak tillsammans på tavlan!".  


Aha-upplevelser och egna berättelser

Louise märker tydligt hur Kattalo stöttar  elevernas  språkutveckling, inte minst det viktiga sambandet mellan bokstäver och ljud. Eleverna är i en fas där det händer så mycket i deras läs och skrivutveckling och Kattalo är en viktig del i den utvecklingen. 


"Det är häftigt att gå runt och höra alla små aha-upplevelser när de ljudar sig igenom olika ord. Man ser verkligen hur polletten trillar ner!"

Men det allra roligaste är när barnen på eget initiativ går vidare till att skriva helt egna alster:


"En kille blev så inspirerad att han började producera långa berättelser. När det inte är Kattalo på schemat fortsätter han på papper. Det är ord överallt!" skrattar Louise.


Nyckeln till motiverande lärande

Vad är då hemligheten bakom de positiva effekterna? För Louise stavas det individanpassning:


"Med Kattalo får alla jobba på sin egen nivå samtidigt. Det är som att ha en en-till-en undervisning med 28 elever på en gång!" 

De tydliga framstegen lockar också barnen att vilja lära sig mer, menar Louise. Kanske allra mest när de sporrar och hejar på varandra: 


"Ibland sätter vi elever bredvid varandra för att skapa ringar på vattnet. 'Wow, kan du läsa hela den meningen?' Det ger en härlig dynamik och ett sug efter att utvecklas!"


Snabba tips till dig som vill testa

Sugen på att komma igång med Kattalo i ditt klassrum? Så här kickstartar du enligt Louise:


  • Planera i god tid med IT-supporten. Att lägga in klassen och förbereda lärplattor är smidigt men det kan ta en vecka för IT att skicka ut appen.  

  • Se till att ha elevernas inloggning nära till hands. QR-koder är smidigt!

  • Använd gärna appen i mindre grupper till en början, så får alla mer hjälp.


Med rätt upplägg och inställning kan Kattalo bli ett kraftfullt komplement till den övriga undervisningen, menar Louise. Hennes råd är att se det som en rolig utmaning:


"Om jag kan få igång 28 sexåringar på Kattalo kan vem som helst! Det handlar om att vara kreativ, engagerad och att modifiera efter behov, framför allt låta eleverna visa vägen. Då blir det lustfyllt lärande på riktigt!" 

Är du också nyfiken på hur Kattalo kan hjälpa dina elever att bli stolta läsare och skribenter? Testa appen (och lärarportalen) gratis i 60 dagar - vi utlovar massor av skriv- och läsglädje!

96 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page