top of page
Skribentens bildPer Clingweld

Lågstadieläraren Ida tog Kattalo från klassrummet till hela kommunen

För drygt ett år sedan upptäckte Ida, lågstadielärare i Hylte kommun, det digitala läromedlet Kattalo. Allt började när Idas dotter kom hem från skolan i grannkommunen och berättade om den häftiga appen som hjälper en att lära sig läsa och skriva. Efter att ha testat den på sina elever insåg hon snabbt potentialen. Men Ida nöjde sig inte med att ha Kattalo i sitt eget klassrum – hon bestämde sig för att införa verktyget i hela kommunen.


Idag, ett år senare, har Kattalo införts på alla Hyltes grundskolor och anpassade grundskolor. Idas driv och engagemang har gett över 500 elever tillgång till ett modernt stöd för att nå målen i svenska. Vägen dit har däremot inte alltid varit spikrak. Det har krävts uthållighet, övertygelse och samarbete. Idas resa visar att varje lärare kan göra skillnad och bidra till utveckling, inte bara i det egna klassrummet utan i hela kommunen.


Vi har pratat med Ida om hennes erfarenheter. I det här inlägget delar hon med sig av sina bästa tips, fallgropar att undvika och framgångsfaktorer för dig som lärare att introducera Kattalo på kommunnivå.




Positiva effekter direkt i klassrummet

Allt började när Idas dotter kom hem från skolan i grannkommunen och berättade om den häftiga appen som hjälper en att lära sig läsa och skriva. Ida blev nyfiken, besökte Kattalos hemsida och beslutade sig för att testa det i sin egen undervisning.


”Jag laddade ner Kattalo till mina sex elever, varav tre redan hade knäckt läskoden. Även de tyckte det var roligt med repetitionen. Och en tvåspråkig elev började läsa med mer korrekt uttal”, berättar Ida.

Efter bara några veckor märkte hon tydliga effekter, inte minst på de elever som tidigare haft svårt att komma igång med läsningen. Kort därefter började även Idas kollegor använda Kattalo och såg samma positiva resultat. Entusiasmen växte på skolan.


Hitta rätt ingång i kommunen

Ida ville inte stanna vid att ha Kattalo på den egna skolan. Hon insåg potentialen i att erbjuda verktyget till alla elever i kommunen. Då började planerandet för att förankra idén och skapa förståelse på beslutsnivå.


Till att börja med kontaktade Ida en strateg på kommunen som hon visste jobbade med skolutveckling. Hon lyfte behovet av moderna verktyg för läs- och skrivundervisningen. Strategen lotsade vidare till specialpedagogerna, vilka Ida sedan fick visa upp Kattalo för.

Med dem på sin sida tog dialogen fart. Appen väckte nyfikenhet och Ida bjöds in att demonstrera Kattalo på en stor utbildningsdag för rektorer och pedagoger i kommunen.


Visa i praktiken och betona fördelarna

Under utbildningsdagen höll Ida en genomgång om Kattalo och visade i praktiken hur det fungerar. Hon delade också flera exempel från sin egen undervisning på hur appen förenklat för henne samtidigt som eleverna gör snabbare framsteg.


Budskapet var tydligt: Kattalo är inte ännu en app som läggs på högen, utan ett kraftfullt verktyg som kompletterar och stärker lärarnas arbete. Detta i kombination med att låta deltagarna testa själva skapade stor entusiasm.


Många lärare och rektorer uttryckte starkt att Kattalo var något man ville ha. Det gjorde att bollen så småningom rullade vidare i kommunens beslutsprocesser.



En lång process – ge inte upp!

Trots det stora intresset från verksamheterna tog det tid innan allt var klart. Ida fick flera gånger påminna och följa upp hur det gick i utvärderingen. Men till slut, efter ungefär ett halvår, var kommunlicensen för Kattalo på plats. Idag kan samtliga grundskolor och anpassade grundskolor i Hylte använda appen för att nå målen i svenska.


Idas råd är att inte ge upp, även om processerna i offentliga organisationer ibland tar tid. Det svåraste är att få fart på bollen till att börja med. Därefter handlar det om att ligga på genom att följa upp och påminna nyckelpersoner om fördelarna.


Praktisk guide för att införa Kattalo i din kommun

Utöver sin egen inspirerande berättelse delar Ida flera guldkorn för dig som vill införa Kattalo i din kommun:

  • Testa själv i klassrummet först för att se effekterna. Det ger trovärdighet!

  • Sök upp nyckelpersoner som driver strategisk utveckling på kommunen. Specialpedagoger är också bra ingångar.

  • Visa upp i praktiken och berätta om dina erfarenheter. Konkreta exempel övertygar!

  • Prata med leverantören – ofta får du bra input och material att använda.

  • Var uthållig och påminn nyckelpersoner om processen går trögt. Det är tyvärr vanligt!

  • Ge inte upp! Även om det tar tid så kan ditt engagemang ge resultat till slut.


Ett brinnande intresse för elevernas bästa driver lärare som Ida. Genom att sprida kunskap, inspirera kollegor och knacka på rätt dörrar i kommunen kan varje lärare bidra till utveckling – inte bara i det egna klassrummet utan för alla elever.


Kattalo vill vara med och stötta fler eldsjälar som Ida i strävan att stärka barn och ungas lärande. Hör gärna av dig till oss för råd och stöd i processen att introducera Kattalo i din kommun.


Tillsammans når vi längre!



137 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page